onsdag 4 april 2012

MERA JOBB ?? – FÖRENKLA PÅ RIKTIGT !!

Är det inte underligt att oppositionen hela tiden skriker om att det måst skaffas fram jobb. Och att regeringen tjatar om jobblinjen.

Vad görs då konkret?  –   Ja inte mycket !
Eftersom det offentliga inte kan anställa alla, så måste fler företag startas, som kan anställa. Eller fler anställas i redan verksamma företag.

Vad gör då regeringen ?
Man har i många år pratat om "regelförenkling", som ett sätt att minska företagens jobb åt samhället och den extra arbetsbelastning som det innebär.

Ett företag idag arbetar förutom sin huvuduppgift, som skatteindrivare åt staten. Man administrerar sjukersättning, pensioner, försäkringar, driver in moms, och fungerar som bank åt staten, genom att pengar ska betalas in innan företaget självt fått in pengarna. För detta får man ingenting, annat än risken att besökas av skatteverket, som ska kontrollera att man uppfyllt alla krav i tid. Har man inte gjort det så väntar straffavgifter och i grövre fall åtal.

Dessutom ska man betala preliminär skatt varje månad med lika stort belopp, oavsett hur affärerna gått den månaden. Nästa år höjs preliminärskatten med 5% oavsett hur det har gått.

Skulle man trots detta ändå gå med vinst, så drabbas man av europas högsta bolagsskatt och får dessutom skatta för utdelningen. Små företag kan ju inte skaffa sig internationella räntesnurror som de stora företagen gör.

Sedan har man att hantera länsstyrelsens regelverk om tillsyn och avgifter.

Som företagare har man dessutom att hantera alla kommunala myndigheter, som i dessa självfinansieringstider, tar duktigt betalt för ibland obefintliga "tjänster", som "tillsyn" eller "kontrollavgifter". Uppfinningsrikedomen på det kommunala planet med "avgifter" är mycket stor.

Dessutom har på senare år tillkommit en mängd EU-relaterade regler, som ökat den administrativa belastningen avsevärt, utan att tillföra särskilt mycket. Svensk byråkrater har dessutom ovanan att gärna "vilja vara bäst i klassen" och skruva till reglerna ett varv till. Vi har alltså fått strängare regler än många andra EU-länder (överimplementering, så kallad ”gold-plating”).

Att som företagare arbeta med företagets affärside och utveckla den och expandera, har man inte tid med.

Regeringarna (både S och Alliansen) har mest ägnat sig åt tomt prat. Mona, Maud, Annie och andra ansvariga ministrar har hittills misslyckats kapitalt.

Och ändå vill man att fler jobb ska komma till ?

Vad gör oppositionen ?
Här väntar hela svenska folket på besked, och länge lär vi få vänta på något konkret.
Hittills har man mestadels varit "kärringen mot strömmen" och kritiserat regeringen utan att ha egna förslag på vad som ska göras.

Så hur ska man då göra om  man vill att fler jobb ska skapas ?
Några konkreta förslag:

Varje myndighet ska ha i uppdrag att varje år föreslå vilka regler som kan tas bort, eller kortas ner !

Varje myndighet ska innan nya regler kommer till, ha förhandlat med berörda branscher och kommit överens om behovet av nya regler !

Varje myndighet skall informera berörda branscher, om vilka planer som finns för framtida regelskrivningar !

Näringslivets Regelnämnd måste kunna lägga veto mot de förslag som inte når upp till fastställda krav !

Titta gärna på:
Mitt i prick av riksrevisionen
Statskontoret utvärderar Regelrådet
Rapport från länsstyrelsernas förenklingsprojekt
Förenkla på riktigt genomförda aktiviteter
EU-rapport

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar